Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και τα σχολεία της πόλης, σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 πραγματοποίησαν επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής για τον εορτασμό της ευλογίας της σημαίας της επανάστασης και την απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό.
Το πρωί εψάλη Δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων, ενώ η εκπαιδευτικός του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς κ. Ευσταθία Καναβάρη ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων (3ο, 4ο, 9ο και 10o) χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης ο οποίος αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο χρονικό της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς μεταξύ άλλων σημείωσε: «Την 1η Απριλίου η Λιβαδειά, η Γκιαούρ Λιβαδειά γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ρούμελης, το κάστρο του Αγώνα της Απελευθέρωσης, η εστία της έναρξης του μεγάλου Αγώνα στη Στερεά Ελλάδα.»
Και συμπλήρωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους Ήρωες που θυσίασαν τα πάντα, και την ίδια τους τη ζωή για να χαρίσουν το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας σε εμάς τους κατοπινούς Έλληνες».
Ακολούθως σημείωσε: «Ανασύροντας στην μνήμη μας τα γεγονότα μένουμε έκπληκτοι, μπροστά στη μεγαλοσύνη αυτών των ταπεινών, κουρελήδων βασανισμένων αγωνιστών που αποφάσισαν και όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Το μόνο στοιχείο που μπορούσε να εμψυχώσει τον αγώνα τους δεν ήταν άλλο από μια ενστικτώδη, φωλιασμένη στην καρδιά και την ψυχή τους βαθειά αγάπη γι΄ αυτό που ονομάζουμε Ελλάδα, και που δίχως άλλο, ότι και να λένε κάποιοι νεωτεριστές ιστορικοί συνίσταται στη σύνθεση των αξιών της ένδοξης Ελληνικής Αρχαιότητας και της Ορθόδοξης πίστης αυτού του λαού».
Καταλήγοντας επεσήμανε: Είμαστε σήμερα εδώ, στον ιερό χώρο της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Σαλώνων Ησαΐας και ο Ταλαντίου Νεόφυτος, όρκισαν αυτούς τους μεγάλους Ήρωες της παλιγγενεσίας μπροστά στο Ιερό σύμβολο τους Έθνους, για να κλίνουμε με σεβασμό το γόνυ και την κεφαλή μας και να ορκιστούμε κι εμείς ότι θα φανούμε αντάξιοί τους όταν και όπου χρειαστεί, δίνοντας τον ύψιστο αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά της φυλής μας.
Τιμή και Δόξα στους Ήρωες της Ελευθερίας.
Χρόνια πολλά στην Αρχοντοπούλα της Ρούμελης, τη Λιβαδειά μας».

Πηγή:

Γραφείο Τύπου Δήμου Λεβαδέων